schedule
Del 14 de Maig al 22 de Maig de 2021 Lloc: Museu de Reus Salvador Vilaseca

DIM21 Assalt al Banc central

_img2938-884x589

El cap de setmana del 23 i 24 de maig de 1981, un grup d’onze persones van atracar la seu del Banc Central situada a la barcelonina plaça de Catalunya, tot retenint més de tres-cents ostatges i creant un greu conflicte al Govern espanyol, només tres mesos després del cop d’estat del 23-F.

Els assaltants exigien que quedessin en llibertat «cuatro héroes del 23 de febrero y nuestro valiente teniente coronel Tejero» i disposar de dos avions, un a l'aeroport de Madrid i l’altre al de Barcelona, per a facilitar la sortida dels presos i dels assaltants. Si no es complien les seves peticions en 72 hores, amenaçaven d’executar inicialment 10 ostatges i després 5 cada hora.

El Govern es va prendre el comunicat seriosament i va donar credibilitat a la possible implicació de membres de la Guàrdia Civil. De fet, van formar un gabinet de crisi a prop del lloc dels fets, al qual es van desplaçar diverses autoritats.

Cap a un quart de dotze del matí, s'evacuaren en ambulància dos dels ostatges, un dels quals ferit amb arma de foc. Durant el migdia i la tarda, els assaltants van fer un intent de fuga a través d'un túnel que van construir al soterrani, però no van poder foradar les parets. La nit del dissabte i el matí del diumenge, es van anar alternant els moments de tensió –amb intercanvi de trets– i l’alliberament d’alguns ostatges.

A la tarda, els assaltants van començar a negociar la rendició. Tot i haver iniciat les converses, a les 19:55 hores, un franctirador va abatre un dels assaltants al terrat. A continuació, diversos membres del Grup d’Operacions Especials (GEO) de la policia van anar ocupant el banc, des del terrat fins a la planta baixa.

Fou llavors quan els assaltants van intentar fugir a la desesperada. Aprofitant el caos que va generar l’entrada de les forces armades, es van barrejar amb els ostatges –encara en retenien més de dos-cents– i van sortir de l’edifici per a intentar escapar. La policia, però, retenia tots els que sortien i pocs minuts després ja n’havien detingut nou.

Trenta-set hores després, el balanç final fou d’un ostatge ferit, un dels assaltants mort i un altre fugit.

Un nombrós grup de periodistes va cobrir desde l'inici l'esdeveniment, entre ells Agustí Carbonell del que n'hem seleccionat vuit fotografies per aquesta exposició a més de nombrosos retalls de premsa dels dies 23, 24 i dies posteriors. 

Ubicació

Calendari

Selecciona un dia per visualitzar que pots veure

Col·laboradors