bank-phrom
18/07/2016

Bon viatge, milicians

plat1627reus

La notícia de la revolta militar contra el govern de la República va arribar a Reus mentre es celebrava la fira de Santa Marina. El que volia ser un cop d'estat de l'exèrcit amb el suport de diferents organitzacions dretanes, va esdevenir l'inici de la Guerra Civil. Ben aviat es van formar escamots de militants de diferents partits i sindicats que es diposaren a anar a combatre el feixisme. La fotografia recull la sortida d'un d'aquests grups, a la plaça de Prim, el juliol de 1936.

 

La marxa dels voluntaris cap al front d'Aragó, com la que mostra la fotografia, formà part del ritual revolucionari del moment, amb desfilades pels carrers i els cants, puny en alt, d'himnes revolucionaris. El Diari de Reus, esdevingut portantveu del comitè antifeixista, ho explicava així el 30 de juliol de 1936:

 

«Ahir al matí passà per nostra ciutat una nova columna composta de 12 camions i alguns autos de turisme, amb soldats i voluntaris que de Tarragona es dirigien a engrossir les files dels que tenen per missió prendre Saragossa de mans dels feixistes rebels.

 A Reus s'hi ajuntaren uns quants voluntaris [...] El pas de la columna fou presenciat per una gran gernació que aplaudia i saludava puny enlaire el pas dels expedicionaris. La banda del Regiment que es trobava a Reus va interpretar vàries peces, entre elles 'Els Segadors', 'Himne de Riego' i 'La Internacional'.»

D'igual forma, el 2 d'agost, passava per Reus un batalló procedent de Figueres, amb un gran nombre de voluntaris, al qual s'hi afegiren de nous a la ciutat. «L'acomiadament fou entusiàtic», recull la premsa. Com es pot observar a la fotografia, els vehicles eren diversos: des d'autobusos a camions farcints de milicians, al descobert. Sovintejaven les inscricions indicant el destí. «a Saragossa» o «a por Cabanellas» referint-se al cap de l'aixecament feixista en aquesta ciutat.

Des que es va crear el Comitè de Milícies Antifeixistes —el 21 de juliol, a Barcelona— organitzacions reusenques com la CNT van obrir ràpidament llistes per formar grups per anar a lluitar al front on, segons explica Alfons Martorell a les seves memòries, es van inscriure moltes persones. Els voluntaris «van ésser equipats i conduïts en camions cap a Alcanyís. El dia de la marxa, es va formar una caravana de camions als quarters, on van acudir familiars i amics a acomiadar-se'n.»

 

El 18 d'agost va sortir de Reus el primer grup de militants del POUM per incorporar-se a la columna del partit que anava cap a l'Aragó, des de la seva seu social, aleshores a la plaça de Prim. Fou també acomiadat amb gran entusiasme.

 

«No hi ha cap dia que en tren o bé en camions, no passin per la nostra ciutat milicians que com braus defensors de la llibertat van a combatre l'enemic. Salut i bon viatge, milicians!», comentava el diari.

 

Fotografia: Juliol de 1936. Imatge de la plaça Prim durant la sortida d'una columna de voluntaris al front.
Antoni Martra Nolla - Fons Martra Solé/CIMIR

 

Fonts emprades:

Diari de Reus. Portantveu del Comitè Central Antifeixista, juliol–agost, 1936

MARTORELL, Alfons. República, revolució i exili. Reus: Centre de Lectura, 1993

NAVAIS, Joan. SAMARRA, Frederic. Tres banderes i una revolució. Reus: Centre de Lectura, 2001.