Ajuntament de Reus
COL·LECCIONS

Arqueologia

Arqueologia

El Museu de Reus compta amb una important col·lecció d’objectes que reflecteixen diverses etapes de la seva història, inclosos els períodes anteriors a la seva aparició com a nucli de població. Sobresurt, en aquest sentit, el fons de materials paleontològics i arqueològics, que inclou els procedents de col·lecció particular del prehistoriador Salvador Vilaseca Anguera, ben representatius de totes les cultures prehistòriques, protohistòriques i antigues presents en el territori. D’entre la diversa i àmplia col·lecció arqueològica, destaquem:

  • Les restes d’animals quaternaris localitzats al barranc de la Boella (la Canonja - Reus), ja amb presència documentada de l’Homo antecessor.
  • Les eines de sílex mosterianes del terrer de la bòbila del Sugranyes (Reus), corresponents al paleolític mitjà i a l’Homo neardenthalensis.
  • El gravat d’una cérvola sobre pissarra, procedent de la balma de Sant Gregori (Falset), d’uns deu mil anys d’antiguitat.
  • La col·lecció de peces d’extraordinària qualitat de la cova sepulcral eneolítica del cau d’en Serra (Picamoixons).
  • Els vasos campaniformes de les coves del Cartanyà (Vilaverd) i d’Arbolí.
  • Les col·leccions dels camps d’urnes del bronze final i de la primera edat del ferro del Molar i dels Guiamets.
  • Els materials ibèrics del Castellet de Banyoles (Tivissa), de la Serra de l’Espasa (Capçanes), del Coll del Moro (Serra d’Almos) i d’altres poblats i sitges ibèrics.
  • Les escultures de marbre, les àmfores, els sepulcres i molts altres objectes, d’època romana o visigòtica, procedents de nombrosos jaciments i de derelictes localitzats en el sector occidental de l’ager de Tàrraco i al seu litoral (vil·les dels Antígons, de Porpres, del Vilar, de les Timbes, etc.).

El Museu també conserva, a les sales de reserva, materials arqueològics d’èpoques posteriors, especialment produccions de la ceràmica decorada produïda a Reus entre mitjan segle XVI i mitjan segle XVII
 

Peces a destacar

Plaqueta de llicorella (pissarra) amb la cervoleta gravada, d'època epipaleolítica, recuperada per Salvador Vilaseca el dia 26 de desembre de 1932 a la balma de Sant Gregori (Falset).

Llàntia i portallànties, Capçanes i Tivissa

On la puc visitar?

Facana
Museu Salvador Vilaseca

Museu Salvador Vilaseca

L’Institut Municipal Reus Cultura té la seva seu a l’edifici històric de l’antic Banc d’Espanya, al raval de Santa Anna

Més informació sobre Museu Salvador Vilaseca

Altres col·leccions

Visita virtualment el Museu de Reus

Descobreix el Museu de Reus amb aquesta Visita virtual 360°. Obrim virtualment les portes del museu per gaudir des de casa d’algunes obres d'art, col·leccions o exposicions i, fins i tot, endinsar-se al refugi de La Patacada. 

Ves a la visita virtual

virtual

Col·laboradors