Minimalisme de Guillem Torné
Les fotografies d’aquesta exposició ens evoquen les caixes de metacrilat o vidre utilitzades per protegir els objectes exhibits en els museus o sales d’exposicions, així com els reflexos marginals que es generen. Si ens fixem en els dibuixos engendrats per les llums i les ombres que projecten els cubs o hexaedres transparents, apareixen estructures geomètriques modulars primàries.
Aquests reflexos no desitjats formen part inherent de la presentació de les pròpies obres d’art, abastant un espai que va més enllà dels objectes. En fer les imatges, s’ha eliminat tot allò aliè als objectius cercats, assolint la simplicitat màxima i donant lloc al que es coneix com el moviment artístic minimalista.
Per confeccionar aquestes imatges, s’ha modificat el posicionament dels cubs respecte a la font lumínica, el punt de representació o de vista, l’angle de visió i la posició del pla de projecció.
Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i professor honorífic, Guillem Torné ha dedicat gran part de la seva trajectòria a la reflexió sobre la representació com a eina de comunicació. La seva experiència docent a la Facultat de Belles Arts l’ha portat a aprofundir en la necessitat de formar espectadors crítics, capaços d’interpretar les imatges amb consciència i sensibilitat.
Utilitza la fotografia com a mitjà per materialitzar les seves reflexions sobre les teories de la imatge visual. El seu treball posa en qüestió la projecció central i explora les estructures formals, la llum i l’ombra, així com els mecanismes de percepció. Amb una estètica depurada i minimalista, les seves obres conviden a observar amb deteniment i a qüestionar la manera com percebem el món.
Amb 18 exposicions individuals en galeries, museus i certàmens fotogràfics, així com una àmplia participació en mostres col·lectives, la seva obra s’ha consolidat dins el panorama de la fotografia conceptual. Paral·lelament, ha desenvolupat una intensa activitat divulgativa, impartint conferències i xerrades en museus, arxius, biblioteques, ateneus i altres espais culturals.
Del 3 d'abril al 28 de juny de 2025
Horari: Dimarts a dissabte de 10 a 14 i de 17 a 20h. (Excepte festius)
El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d’un arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies, de les que en podeu consultar més de 45.000 clicant aquí.
Accedir a la fototeca