Imatge descriptiva de l'exposició 'Restauració del quadre de Sant Pere'
Exposició

Restauració del quadre de Sant Pere

Imatge descriptiva de l'exposició 'Restauració del quadre de Sant Pere'
(Octubre 2020 – Gener 2021) Lloc: Museu Salvador Vilaseca - Raval de Santa Anna

Restauració del quadre de Sant Pere

Pintura a l’oli atribuïda a Fra Joaquim Juncosa (escola d’Escaladei) i datada entre el 1650 i el 1707 d’estil barroc.
La pintura representa la figura  de Sant Pere amb vestit papal, assegut en un tron i voltat d'angelets. Apareixen els atributs que sant Pere té com a cap de l'Església catòlica: el bàcul (a la dreta), la mitra (al cap) i les claus (que dos angelets porten en una safata per la banda esquerra). Un altre àngel infant mira l’espectador mentre assenyala el papa. A la dreta de sant Pere, una altra figura angelical sosté un llibre. Per la part superior cau un cortinatge daurat. L'escena té lloc en un espai classicitzant: pilars estriats, intradós de l'arc de l'esquerra amb cassetons

El quadre, d’unes dimensions considerables, 197’5 x 139 cm, està format per dues teles d’arpillera força gruixuda cosides entre elles en sentit vertical i recobertes d una capa de preparació amb  adhesiu  d’origen orgànic, carbonat de calci i pigment de color vermellós.  
L’aspecte general era molt fosc i presentava molta brutícia acumulada de greixos, pols, pol·lució, algun estrip i moltes pèrdues de capa pictòrica per humitats i temperatures variables. Les costures de les teles del suport havien provocat esquerdes i petites parts de la preparació havien traspassat la pintura.

El primer pas abans de començar les intervencions de restauració i acabat el procés de documentació ha estat la consolidació mitjançant un empaperat i adhesius orgànics de les  zones on la capa pictòrica presentava més problemes d’adherència i perill de pèrdua.
Un cop fixada la pintura s’ha  procedit a la neteja, primer mecànica (pinzell, aspirador...) i després de algunes proves amb materials diferents, per la neteja química s’ha optat  per utilitzar una barreja específica de dissolvents. Un cop acabada la neteja hem pogut constatar la poca quantitat de pintura conservada, fins al punt en que alguns llocs únicament queda l’empremta del dibuix i del color. 
Per facilitar la lectura del conjunt s’ha reintegrat part de la capa de preparació i de la capa pictòrica amb pigments i aquarel·les i s’ha acabat amb dues capes de vernís.
La restauració va començar el junt del 2019 i s’ha acabat el setembre del 2020
 

Comissariat:

calendar

Dades:

(Octubre 2020 – Gener 2021)


On la puc visitar?

Museu Salvador Vilaseca

Museu Salvador Vilaseca

L'edifici de l'antic Banc d'Espanya és la seu del Museu Salvador Vilaseca. L'any 1984 es va obrir al públic, amb la instal·lació permanent de la col·lecció del metge i prehistoriador reusenc Salvador Vilaseca Anguera (1896-1975), que fou també el primer director del Museu Municipal de la ciutat. Una col·lecció important, que exposa les troballes paleontològiques i arqueològiques més representatives de les cultures prehistòriques i antigues que habitaren l’actual terme de Reus i les contrades pròximes.

Actualment hi ha dues sales d'exposicions temporals a la planta baixa i, al primer pis, l'exposició permanent de prehistòria, protohistòria i món antic. Els materials conservats conformen un conjunt excepcional, amb materials tan interessants com la plaqueta gravada recuperada a la balma de Sant Gregori, les restes procedents de la cova sepulcral eneolítica del cau d'en Serra i els materials recollits en moltes altres excavacions i prospeccions portades a terme des de l’any 1919... tot un referent museístic del territori.

Més informació sobre el Museu Salvador Vilaseca

Altres exposicions

Consulta el nostre

ARXIU FOTOGRÀFIC

El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d’un arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies, de les que en podeu consultar més de 45.000 clicant aquí.

Accedir a la fototeca
arxiu-foto

Col·laboradors