Imatge descriptiva de l'exposició 'El sexe a l’època romana'
Exposició

El sexe a l’època romana

Lloc:

El sexe a l’època romana

L’exposició “El sexe a l’època romana”, produïda pel Museu de Badalona en col·laboració amb la xarxa de museus ArqueoXarxa, es podrà veure al Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca entre el 12 de setembre i el 12 de gener. Es tracta d’un muntatge que desvetlla els aspectes més íntims de la vida dels romans des de la República fins a l’Imperi del segle iv, a través d’una vuitantena de peces procedents de diverses col·leccions catalanes (inclosa la del Museu de Reus) i dels textos llatins i de les imatges clàssiques més suggeridors.

Prostitució, adulteri, heterosexualitat, homosexualitat... La vida sexual dels antics romans, ¿era gaire diferent de la nostra? Tant les històries divines com les humanes són plenes d’aventures amoroses, d’estratègies de seducció, de passions, de transgressions, d’enganys i de desenganys. Les pintures i els objectes ens parlen de desinhibició i desenfrè, però sabem que també hi havia tabús i una doble moral. L’exposició El sexe a l’època romana ens desvetlla ara els aspectes més íntims de la vida dels romans des de la República fins al segle iv dE, a través d’una selecció de peces procedents de les col·leccions catalanes i dels textos llatins més suggeridors.

Cinc àmbits
La mostra, adreçada a un públic adult, es divideix en cinc grans àmbits. El primer, Sexe i matrimoni, és dedicat a les relacions entre homes i dones, a la seva evolució a través del temps i a la posició de corrents filosòfics com l’epicureisme i l’estoïcisme enfront de les relacions sexuals i el matrimoni. El segon, Sexe, seducció i bellesa ens parla de l’atracció física i dels recursos que es podien utilitzar per seduir la persona desitjada. El tercer, Pràctiques sexuals, descriu les diverses formes de gaudir del sexe documentades a la societat romana i la consideració que se’n tenia. Seguidament, l’exposició es trasllada a Les pràctiques sexuals fora del matrimoni, tot incidint en les múltiples relacions que es podien entaular fora de la parella legalment establerta, ja fos amb persones del mateix gènere, amb persones que cobraven per practicar el sexe o fins i tot amb animals. Finalment, el visitant es trasllada del món dels homes al món dels déus. I és que la Sexualitat divina servia com a pretext per justificar la vida sexual dels humans. Júpiter, Venus, Cupido, Hermafrodit, Príap i Bacus tenien les seves estratègies de seducció, les seves aventures i els seus enganys i desenganys.

Al llarg de la mostra, el visitant es trobarà acompanyat en tot moment dels autors clàssics. Els consells d’Ovidi, de Sèneca, de Plaute o de Suetoni serveixen per contextualitzar les peces que s’hi exposen: objectes de tipus religiós o amb finalitat ritual, elements de la vida quotidiana, peces de l’àmbit públic i de la intimitat domèstica. Peces com la “Venus de Badalona”, el “Vas de Bílbilis” (Calatayud), el “Fal·lus de Sasamón” o l’extens conjunt de llànties eròtiques, cridaran l’atenció del visitant ja sigui per la seva bellesa o per la seva explicitat... unes peces que, juntament amb els textos llatins, ens parlen de la vida íntima dels antics romans.

Arqueoxarxa i catàleg
El sexe a l’època romana és la primera exposició de producció pròpia d’Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, de la qual és membre el Museu de Reus Salvador Vilaseca i que té com a principal objectiu apropar el patrimoni arqueològic català a tothom. A l’exposició, liderada pel Museu de Badalona i comissariada per la seva conservadora Esther Gurri, s’hi podran veure una vuitantena de peces procedents de diferents col·leccions arqueològiques de tot Catalunya. A més, des del Museu de Reus s’ha complementat el muntatge amb un recull bibliogràfic sobre el tema de l’exposició en el qual hi ha llibres del Museu i també cedits per col·leccions particulars.

L’Arqueoxarxa ha editat un complet catàleg imprès, de 132 pàgines en color i textos en català, espanyol i anglès, que els interessats podran adquirir quan visitin la mostra.

Comissariat:

calendar

Dades:


Altres exposicions

Consulta el nostre

ARXIU FOTOGRÀFIC

El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d’un arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies, de les que en podeu consultar més de 45.000 clicant aquí.

Accedir a la fototeca
arxiu-foto

Col·laboradors