Ajuntament de Reus
Imatge descriptiva de l'exposició 'Fortuny, '
Exposició

Fortuny,

memòria gràfica

Del 5 de febrer al 20 d'abril de 2013 Lloc: Centre de la Imatge Mas Iglésias

Fortuny,

memòria gràfica

MARIÀ FORTUNY I MARSAL

El 1838 neix a Reus l'11 de juny. Pertanyia a una família d'origen artesanal. Fill de Mariano Fortuny Blay d'ofici fuster i Teresa Marsal Serra. L'avi es dedicava al modelatge de figures que l'artista de ben petit ajudava a pintar.

El 1847 assisteix al taller del pintor Domingo Soberano.

El 1849 mor la seva mare i a l'any següent el seu pare. Continua assistin a l'escola de dibuix i comparteix aula amb Tapiró i Roig i Solé.

El 1850 es va traslladar a Barcelona amb el seu avi. Col·labora al taller de Talam i il·lumina fotografise per subsistir.

Aconsegueix estudiar Belles Arts a l'Escola de la Llotja.

Des de 1853 va assistir a classes privades: Claudi Lorenzale, Pau Milà i Fontalas i Luis Rigalt són alguns dels mestres més influents.

El 1858 es va traslladar a Roma gràcies a una beca i allí estudia la figura humana a l'Acadèmia Giggi.

El 1860 va esclatar la Guerra d'Àfrica i la Diputació de Barcelona li va encarregar pintar escenes de les batalles. El general Joan Prim, també de Reus, el va acollir. En aquesta època va pintar obres costumistes i obres bèl·liques com La Batalla de Tetuan. Es va enamorar de la llum del Marroc i l'exotisme dels llocs i la gent i esdevenir un dels màxims representants de l'orientalisme a Catalunya.

El 1861, de retorn a Barcelona, te l'oportunitat de viatjar per Europa i visitar els museus més importants. Tamb´r passa uns dies a Florència en motiu de l'Exposició Nacional. Sol·licita tornar al Marroc on hi fa estada durant els mesos de setembre i octubre on pinta temes costumbristes. Després torna a Roma.

El 1866 a una viatge a Paris es presenta a Adolphe Foupil, col·leccionista i el seu futur marxan. Aquell mateix any coneix a Cecilia de Madrazo amb la qual s'hi casarà el 1867. Mesos després pinta un dels quadres que el farà internacionalment conegut, La Vicaria, inspirat suposadament en la vicaria de la parròquia de Madrid. Théophile Gautier el va alabar extraordinàriament i la seva fama va créixer. Goulip va comprar el quadre per 70.000 franc i el va revendre per 250.000. Fins el moment, mai una obra d'un artista viu s'havia cotitzat tant. A partir d'aquest moment Goupil anirà solucionant l'economia a Fortuny cosa que li permetrà pintar amb més llibertat.

Cap el 1870 es trasllada a París, després a Sevilla, passen un temps a Granada i, el 1873, es veu obligat a tornar a Roma. Fa estades a París i a Londres.

El maig de 1874 decideix trencar el seu compromís amb Goulip. Aquell estiu decideix passar-lo a Nàpols i lloguen una casa a Portici, lloc de trobada d'artistes. A la tardor, quan es trobava treballant al seu estudi de Roma se li va diagnosticar una úlcera d'estómac i, al poc temps, una hemorràgia li va causar la mort el 21 de novembre de 1874. Va ser enterrat al cementiri de Roma i el seu cor a la prioral de Snat Pere.

Comissariat:

calendar

Dades:

Del 5 de febrer al 20 d'abril de 2013


Altres exposicions

Consulta el nostre

ARXIU FOTOGRÀFIC

El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d’un arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies, de les que en podeu consultar més de 45.000 clicant aquí.

Accedir a la fototeca
arxiu-foto

Col·laboradors