Les col·leccions del Museu de Reus al descobert
Què tenen en comú un dibuix de Gaudí, una rentadora Crolls i una àmfora romana? Tots tres objectes expliquen la història de Reus, formen part del seu patrimoni cultural i, per això, integren les col·leccions del Museu de Reus.
Des de la seva inauguració l’any 1934 – tot just fa 90 anys – el Museu de Reus ha esdevingut un referent a la ciutat pel que fa a la protecció, salvaguarda i difusió del patrimoni reusenc i de més enllà. Arribant a consolidar una col·lecció amb més de 815.000 peces. Aprofitant el procés de canvi i renovació del Museu d’Art i Història, algunes d’aquestes peces es traslladen al Museu Salvador Vilaseca per configurar la nova mostra temporal.
Gran reserva, les col·leccions del Museu de Reus al descobert, doncs és una selecció raonada de peces de les diverses col·leccions del museu (arqueologia, etnologia i història, art i fotografia i imatge en moviment). Un recorregut per alguns d’aquells objectes més singulars i interessants que permeten entendre el Reus actual a través del Reus passat. Destacant, alhora, la tasca del museu i com aquests objectes entren en les col·leccions i, en alguns casos, transcendeixen fins a convertir-se en símbols.
Una forma fantàstica de celebrar els 90 anys de vida i per afrontar el futur amb el mateix esperit i convicció.
Exposició
La mostra s’ha dividit en dos grans àmbits, sent l’eix temàtic l’entendre com les peces acaben integrant les col·leccions del Museu de Reus. Igualment, per reforçar el concepte de reserva, s’ha optat per una museografia senzilla, basada en materials d’emmagatzematge i moviment de peces com son els palets i les prestatgeries metàl·liques.
Àmbit 1 – Un actiu al territori
Exposició de les peces provinents de la tasca proactiva del museu com ara adquisicions, campanyes de recol·lecció, excavacions arqueològiques o compres. Destacant com, en bona mesura, aquesta activitat ha suposat el salvament del patrimoni d’episodis de destrucció, com ara el derivat de la Guerra Civil.
Àmbit 2 – Mecenes i donants
Exposició de les peces provinents de donacions, dipòsits i comodats de mecenes i donants que han
vist en el museu l’espai idoni per a la conservació i difusió del patrimoni, així com per compartir-lo amb la resta de la societat. Majoritàriament aquest és l’origen de les col·leccions del museu i la mostra vol ser, també, un reconeixement a aquestes persones i la seva generositat.
L’Institut Municipal Reus Cultura té la seva seu a l’edifici històric de l’antic Banc d’Espanya, al raval de Santa Anna.
L’Institut gestiona el Museu Salvador Vilaseca, al Raval de Santa Anna, el Museu de Reus , a la Plaça de la Llibertat, el Centre de la Imatge al Mas Iglesias i d’altres edificis d’interès històric, com la bòbila del Sugranyes o el refugi antiaeri de la Patacada.
Un conjunt destinat al coneixement, referent per a la ciutadania reusenca i un recurs per al turisme cultural.
Museu de Reus. Museu Salvador VilasecaEl Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d’un arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies, de les que en podeu consultar més de 45.000 clicant aquí.
Accedir a la fototeca