Imatge descriptiva de l'exposició 'XINA, NOMÉS UNS INSTANTS'
Exposició

XINA, NOMÉS UNS INSTANTS

Gràcia de la Hoz, 43 anys fent fotografia.

Imatge descriptiva de l'exposició 'XINA, NOMÉS UNS INSTANTS'
Del 01 de febrer al 31 de març de 2024 Lloc: Museu Salvador Vilaseca

XINA, NOMÉS UNS INSTANTS

Gràcia de la Hoz, 43 anys fent fotografia

Gràcia de la Hoz presenta al Museu de Reus l’exposició “Xina, només uns instants”, un recull de 40 fotografies realitzades recentment a la província de Guizhou.

Ubicada al sud-oest del país és la província amb el PIB per càpita més baix, però al mateix temps és una zona rica en recursos naturals, culturals i ambientals. Demogràficament és una de les províncies més diverses de la Xina amb grups minoritaris com Miao i Yao que representen més del 37% de la població.

Amb aquesta exposició, la fotògrafa no pretén mostrar un treball exhaustiu sobre aquesta regió sinó, que tal com diu el títol, vol capturar només uns instants a la Xina.

La mostra “Xina, només uns instants”

L’autora ens presenta la seva faceta fotogràfica vinculada al reportatge, la vida al carrer, la gent, la seva llar i el seu entorn més immediat tot emplaçat en un context rural. Així i tot, principalment és una mostra de retrats de persones, un tema clàssic en l’art de la fotografia, que l’autora ha treballat molt intensament els darrers anys. No pretén ser un reportatge de l’anomenat gegant asiàtic com ens suggereix el mateix títol, només pretén reflectir uns instants viscuts en una zona, una mica remota de la República Popular de la Xina.

La mostra es va gestar en un viatge fotogràfic a la Xina l’any 2017 amb la FIAP (Federació Internacional de l’Art Fotogràfic). Tot i haver visitat grans ciutats, la capital Beijing i alguns elements de la Xina monumental, finalment l’autora es va decantar per reflectir breus instants de la vida quotidiana d’algunes petites comunitats rurals de la província de Guizhou.

La província, situada al sud-oest de la Xina, és relativament pobra, amb el PIB per càpita més baix de la Xina. Malgrat estar poc desenvolupada econòmicament, és rica en recursos naturals, ambientals i culturals. Demogràficament, Guizhou és una de les províncies més diverses de la Xina on els grups minoritaris Miao i Yao representen més del 37% de la població.

Va ser allí, en un ambient plenament rural, on va poder compartir aquests petits instants amb gent molt acollidora que li va mostrar amb orgull la seva vida senzilla i li va obrir les portes de casa seva.

Malgrat la dificultat de comunicació per l’idioma, aquest tracte tan familiar li va permetre acostar-se a les persones i captar-les de ben a prop. Va intentar copsar i transmetre a través de les seves imatges l’essència de la vida senzilla i del món rural en un petit racó de la Xina.

L’autora ens mostra aquests moments des del prisma de la seva experta i atenta mirada i per aconseguir-ho utilitza el format quadrat que li permet centrar millor els models dins de la imatge.

El títol “Només uns instants” es refereix a l’instant que cal per captar una imatge amb una càmera fotogràfica: només cal un instant per immortalitzar allò que passa en un lloc determinat i en un moment precís.

 

Biografia

Gràcia de la Hoz té una llarga trajectòria dins de la fotografia que comença a mitjans dels anys setanta. Ben aviat entra a formar part de l’Agrupació Fotogràfica Reus on s’introdueix en el món del laboratori fotogràfic, dels concursos i de la fotografia creativa. Els seus inicis són amb la fotografia en blanc i negre, passa per la diapositiva i a finals dels anys noranta comença a l’incipient món digital. Inicialment treballa amb fotografies escanejades i tractades posteriorment amb Photoshop fins a la introducció definitiva a la fotografia digital l’any 2004. Ha plasmat diverses temàtiques fotogràfiques com el reportatge, el collage i els fotomuntatges digitals i malgrat que els darrers anys la seva obra s’ha centrat en el retrat i el bodegó.

El primer premi destacable de la seva carrera és el Premi Ciutat de Reus de Fotografia 1994. Des d’aleshores ha obtingut més de 260 premis en salons nacionals i més de 80 premis en salons internacionals (amb 850 obres seleccionades). Val la pena destacar el Premi Mo-tse Photography Master a la 6a Biennal Internacional de Fotografia a Jinan, la Xina que va aconseguir l’any 2016.

Ha participat en més de 35 exposicions col·lectives a Catalunya, Espanya, Letònia, Turquia, Irlanda i Itàlia, així com en nombroses exposicions individuals a Catalunya, Espanya, Eslovènia, la Xina i França.

Ha actuat de jurat en més de 90 salons nacionals i uns 75 internacionals.

Les seves obres s’han publicat en diverses revistes fotogràfiques i ha col·laborat en una desena de llibres relacionats amb la fotografia.

Tota aquesta trajectòria li ha valgut nombrosos reconeixements nacionals i internacionals. És Membre d’Honor de la Federació Catalana de Fotografia (FCF) Mestre FCF 1*, Jurat de Platí de la FCF per la Confederació Espanyola de Fotografia (CEF), Artista CEF i Jurat de Plata de la CEF.

Finalment, és membre de la Federació Internacional de l’Art Fotogràfic, FIAP, i té els reconeixements Excel·lència FIAP Or, EFIAP/g i el títol de Mestre FIAP, MFIAP, que és el màxim reconeixement que atorga la FIAP per la trajectòria fotogràfica d’un autor. Cal remarcar que és la primera dona de l’estat espanyol i, per ara l’única, en obtenir aquesta distinció.

Si voleu conèixer millor l’autora: www.graciadelahoz.com

De l’1 de febrer al 31 de març de 2024, el treball fotogràfic de Gràcia de la Hoz es podrà veure a la planta baixa del Museu Salvador Vilaseca

Comissariat:

Centre de la Imatge Mas Iglesias / Gracia de la Hoz

calendar

Dades:

Del 01 de febrer al 31 de març de 2024


Museu Salvador Vilaseca

Altres exposicions

Consulta el nostre

ARXIU FOTOGRÀFIC

El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d’un arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies, de les que en podeu consultar més de 45.000 clicant aquí.

Accedir a la fototeca
arxiu-foto

Col·laboradors