Els carnavals reusencs 1859-1939
Els carnavals reusencs, una festa que, des de mitjan segle XIX fins a la Guerra Civil, fou sens dubte la celebració reusenca que comptà amb més participació popular, implicant bona part de la societat reusenca per mitjà de les societats recreatives, culturals o polítiques, els cafès o altres establiments.
“Semblar déu i tot lo món". Els carnavals reusencs 1859-1939 és el títol d’aquesta exposició que es podrà visitar a partir del 31 de gener i fins al 16 de març al Museu de Reus del raval de Santa Anna. Els horaris per visitar-la són de dimarts a dissabte, els matins de 10.00 a 14.00 i a les tardes de 17.00 a 20.00 h. Els dilluns, diumenges i festius està tancat.
L'exposició fa referència als diversos aspectes de la festa: les disfresses, les grans desfilades, les carrosses, les danses al Mercadal i ha estat realitzada a partir dels fons fotogràfics del Centre de la Imatge Mas Iglesias, amb la col·laboració de Carrutxa, pel que fa a la recerca sobre les activitats i els materials gràfics que va generar la celebració dels carnavals. Destaca, en aquest sentit, un recull de programes, invitacions de ball i altres impresos, que ha comptat amb la col·laboració del Centre de Lectura.
El títol de la mostra fa referència al caire de la festa, basada en l'ocultació de la persona que porta la màscara, però també de la seva posició social. El carnaval ha estat un temps excepcional en la vida de la comunitat, una festa de transgressió i canvi de papers en les relacions socials. Un moment en que les aparences volen substituir la realitat en un espectacle global que, en el cas dels grans carnavals urbans, possiblitava a les classes populars competir en aparent igualtat amb els sectors més benestants de la societat. Època en què les disfresses embolcallaven les persones que podien fer veure ser allò que no eren. Dies de broma i disbauxa, de bon humor o de crítica àcida. D’esbarjo necessari per alleugir les tensions socials però perillòs per fer-les evidents.
El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d’un arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies, de les que en podeu consultar més de 45.000 clicant aquí.
Accedir a la fototeca