el metge dels infants
L’exposició, oberta a la sala central del Museu de Reus a la plaça de la Llibertat, és un documentat homenatge a la vida i l’obra del metge i pediatra reusenc Alexandre Frias i Roig, nascut el 20 d’agost de 1878 a la casa número 19 de l’actual raval de Martí i Folguera. Orfe de la mare –Maria Roig– des dels set anys i del pare –el professor, advocat i polític Isidor Frias– des dels dotze, Alexandre va haver d’estudiar i de treballar alhora. L’any 1890 entrà com a aprenent a la farmàcia de Josep Llovera, situada al començament del carrer de Jesús, i també a la impremta de Pere de Bofarull, on es publicava el Diario de Reus. El 1893 obtingué el grau de Batxiller, a Reus, i el 1894 s’establí a Barcelona, on treballà com a pràctic a la farmàcia de Francesc Sardà. El 1895 inicià els estudis de Magisteri i de Medicina a Barcelona, que compaginaria amb el treball portat a terme en farmàcies obertes a Cornellà, a Sant Joan Despí, a Sant Boi i a la Colònia Güell. Com a membre del grup “La Xeringa”, va participar en nombroses activitats estudiantils i literàries i demostrà a bastament els seus dots humorístics i com a dibuixant. Ja llicenciat en Mediciona i Cirurgia, l’any1902 s’estableix com a metge a l’Ametlla de Mar. El 1905, guanyà les oposicions a una de les places del cos de metges titulars, feina que compaginà amb la d’inspector mèdic municipal. El 1909 tornà a Reus, on obrí una consulta de pediatria. El 1913, després d’un viatge d’estudis per distints països europeus, fou nomenat metge de la junta del patronat de metges titulars de Reus i es plantejà la creació d’una institució de protecció per a la infància a Reus. Pocs mesos després, el van contractar com a ajudant interí de la secció de Ciències de l’Institut reusenc. Molt preocupat per l’elevada taxa de mortalitat infantil del país, impulsà una intensa campanya de divulgació dels principis de puericultura entre les mares recents, a les qual hom donava al Registre Civil un fullet Consejos a las madres para criar bien a sus hijos: lucha contra la mortalidad infantil (1914), que posteriorment ampliaria i actualitzaria amb els títols El que han de saber les mares (1933) i Lo que deben saber las madres (amb diverses edicions, des de 1941).
L’any 1917, amb l’ajut del mecenes Evarist Fàbregas, fundà l’Associació Reusenca de Caritat per ajudar a les mares embarassades. Dos anys després, el 1919, crea l’Institut de Puericultura de Reus, també conegut com “La Gota de Llet”, amb la finalitat d’ajudar els nens protegint-los de la misèria i ignorància en base al control de les dones embarassades i educant les que lactaven els fills. L’Institut organitzà, també, colònies escolars i col·labora amb el Servei Municipal d’Inspecció Mèdica Escolar. L’obra d’Alexandre Frias contribuí a determinar una extraordinària reducció de la taxa de mortalitat infantil a Reus en comparació a la de la resta de l’Estat. Frias fou el primer en estudiar una patologia freqüent a la zona, que encara no es diagnosticava correctament, la leishmaniosi, a la qual dedicà la tesi doctoral, El kala-azar infantil en Reus y su comarca, presentada i publicada el 1918 Creà i dirigí de la revista Puericultura, que es publicè entre 1921 i 1936. Fundà el Laboratori Municipal i, el 1924, implantà la Inspecció Mèdica Escolar i l’Educació Física a l’escola. D’altra banda, Frias impulsà la creació d’un Departament de Pediatria a l’Hospital Sant Joan de Reus, del qual va ser nomenat director el 1945. Fou director vitalici de l’Institut de Puericultura de Reus, al qual hom va donar potseriorment el seu nom i que actualment és la seu de la Regidoria de Salut. Fou distingit, entre d’altres, amb l’Orden Civil de Sanidad (1950) i la medalla al Mèrit Municipal de Reus (1958). Després de la seva mort (succeïda el 26 de febrer de 1963), la ciutat natal el declarà Fill Il·lustre i li dedicà el carrer del Dr. Frias, mentre que l’Ametla de Mar posà el seu nom a la Biblioteca Municipal.
El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d’un arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies, de les que en podeu consultar més de 45.000 clicant aquí.
Accedir a la fototeca