Del pictorialisme a l'evolució personal
L’univers fotogràfic de Borràs, Prunera i Cuadrada, el Trípode, omple la sala gran del Museu Salvador Vilaseca. Aquests tres reusencs inseparables van convertir la seva afició per la fotografia en una manera de viure. Tècnica i innovació, amb l’objectiu d’assolir la fotografia perfecta, al servei d’una mirada documental i etnogràfica de la primera meitat del segle XX al territori.
En la primera part de l’exposició mostrem el paral·lelisme entre l'obra dels pintors reusencs Tomàs Bergadà i Pi, Joan Fargas Trillas, Ramon Ferran Pagès, Juli Garola Monné, Hortensi Güell i Güell i la fotografia pictorialista de Borràs, Cuadrada i Prunera.
Proposem una nova mirada a través de les correspondències entre pintors i fotògrafs, tot establint un diàleg entre l’impressionisme i la fotografia i cercant analogies i afinitats en ambdós sentits. Un treball de contraposició d’imatges per a mostrar el contacte i la influència de la pintura en la fotografia, des dels enquadraments i la composició fins als plans, el punt de vista o la temàtica.
Els fotògrafs Eduard Borràs, Manuel Cuadrada i Josep Prunera van estar clarament influenciats pel pictorialisme. En els seus laboratoris assajaven i creaven tècniques i efectes com la cianotípia, el carbó directe, la goma bicromada, el bromoli o l’efecte flou –que era un sistema per a desenfocar les imatges– amb l’objectiu d’acostar-se a la pintura. Tots tres realitzaven una selecció molt cuidada de la temàtica de les seves obres, entre les quals destacaven els paisatges i també predominaven els retrats.
En la segona part de l’exposició mostrem una selecció de l’obra d’aquest col·lectiu, format per Eduard Borràs Sotorra, Manuel Cuadrada Gibert i Josep Prunera Sedó. «El Trípode» va ser un grup molt compromès i il·lustrat, que va sorgir al començament del segle XX, i que va practicar una fotografia molt avançada per a la seva època. Van ser capaços de potenciar la fotografia reusenca i es van convertir en els mestres de les futures generacions de fotògrafs.
Dins el marc de l’exposició, Museus de Reus ha preparat les següents activitats gratuïtes:
Visita guiada «Borràs, Prunera i Cuadrada: El Trípode»
Us acompanyarem per l’univers fotogràfic de Borràs, Prunera i Cuadrada, el Trípode per a descobrir aquests tres reusencs inseparables van convertir la seva afició per la fotografia en una manera de viure i podrem entendre plegats com era fer fotos abans de tenir mòbils.
Preu: Gratuït Durada: 1 hora Reserves: Aquí
Dates i hora:
09/04, a les 11 i a les 12h
21/05, a les 11 i a les 12h
23/07, a les 11 i a les 12h
27/08, a les 11 i a les 12h
17/09, a les 11 i a les 12h
Taller familiar Dins la càmera fosca gegant.
Ens endinsem dins la màgia de la fotografia: instal·larem una càmera fosca gegant davant del museu on podrem entrar per a descobrir com es forma la imatge i ser-ne testimonis en primera línia.
Preu: Gratuït Durada: 1 hora Reserves: Aquí
Dates i hora:
07/05 a les 10, 11, 12 i 13 h
Taller Imatges en blau.
A través de l’antiga tècnica de la cianotípia realitzarem una composició sobre una làmina preparada amb productes químics, que exposarem amb llum ultraviolada i revelarem amb aigua.
Per a públic general i nens +7, sempre acompanyats)
Preu: Gratuït Durada: 2 hores Reserves: Aquí
Dates i hora:
4/06, a les 11h
2/07, a les 11h
3/09, a les 11h
El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d’un arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies, de les que en podeu consultar més de 45.000 clicant aquí.
Accedir a la fototeca