Ajuntament de Reus
Imatge descriptiva de l'exposició 'Ferrotips (1856-1880)'
Exposició

Ferrotips (1856-1880)

L'època de l'oest americà

18 de juny al 5 de setembre 2015 Lloc: Espai raval de Santa Anna

Ferrotips (1856-1880)

L'època de l'oest americà

El Museu de Reus – espai raval de Santa Anna presenta del 18 de juny al 5 de setembre l'exposició “Ferrotips (1856-1880). L'època de l'oest americà”, que inclou 241 fotografies originals realitzades als EUA durant la segona meitat del segle XIX seguint una de les tècniques de moda aleshores en aquell país, la del ferrotip. Les peces pertanyen a les col·leccions privades dels fotògrafs reusencs i impulsors de l'Agrupació Fotogràfica de Reus, Josep M. Ribas Prous i Llorenç Herrera Altès, que han comissariat l'exposició i que l'han organitzat en homenatge al fotògraf nordamericà i expert en ferrotips Quinn Jacobson.

 

La selecció d'imatges històriques que es podran veure al Museu de Reus, distribuïdes en 44 marcs i de les quals es desconeix l'autoria, només s'ha mostrat públicament al festival Revela-T 2013 de Vilassar de Dalt (Maresme) i al Fotomuseum de Zarautz (Euskadi). A més, l'exposició es completarà amb 10 imatges realitzades l'any 2007 seguint un altre dels procediments antics, el del col·lodió humit, durant el taller que va impartir Quinn Jacobson al Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus, en el qual van col·laborar Ribas Prous i Herrera Altès juntament amb l'Agrupació Fotogràfica de Reus.

 

El ferrotip

 

El ferrotip (també anomenat “tintype”) és una tècnica fotogràfica inventada el 1852 pel fotògraf i professor francès Adolphe Alexandre Martin (1824-1896). La imatge es fixava en una placa de metall exposada a la cambra. Aquesta placa es cobria amb vernís japonès negre i es sensibilitzava amb col·lodió i nitrat de plata abans de l'exposició a la cambra. El ferrotip apareixia com a positiu a causa de la placa negra.

 

Durant la guerra civil nordamericana la popularitat dels ferrotips es va estendre per la facilitat per captar les imatges i per la seva resistència als maltractaments del correu. Precisament, les fotografies que es podran veure a l'exposició del Museu de Reus corresponen a aquesta època. 

Comissariat:

calendar

Dades:

18 de juny al 5 de setembre 2015


Altres exposicions

Consulta el nostre

ARXIU FOTOGRÀFIC

El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d’un arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies, de les que en podeu consultar més de 45.000 clicant aquí.

Accedir a la fototeca
arxiu-foto

Col·laboradors