Ajuntament de Reus
Imatge descriptiva de l'exposició 'On són? '
Exposició

On són?

85 anys d'exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya

Imatge descriptiva de l'exposició 'On són? '
Lloc: Museu Salvador Vilaseca

On són?

85 anys d'exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya

On són?” Aquesta és la pregunta que es fan milers de persones respecte dels seus familiars morts durant la Guerra Civil espanyola. Assassinats a la rereguarda, afusellats per la dictadura franquista o, principalment, morts al front o en un hospital. De la majoria, mai no se n’ha conegut el lloc d’enterrament.
La mostra vol donar a conèixer a la ciutadania què està fent la Generalitat de Catalunya respecte a les fosses comunes i què ha fet amb anterioritat. S’hi destaquen també les exhumacions que va iniciar la Generalitat republicana durant la mateixa Guerra Civil. Així mateix, informa dels resultats d’aquestes actuacions i posa tres exemples de famílies que cerquen o han cercat i localitzat el seu familiar desaparegut durant la guerra.

Alhora, és un homenatge i un reconeixement a les persones que tenen familiars no localitzats. A l’exposició es pot veure com es fa la recerca d’un desaparegut, com s’exhuma una fossa comuna i què succeeix amb les restes que s’identifiquen i amb aquelles que no poden ser identificades. Consta de sis àmbits que tenen com a eix central les fosses comunes, els desapareguts i les famílies.

Història i antecedents

Al primer àmbit es pot trobar una explicació històrica que relata l'origen i les tipologies de les fosses comunes a Catalunya amb el fracassat cop d’estat de juliol de 1936 i l’inici de la Guerra Civil. S'hi exposen els casos de les primeres fosses exhumades, durant la mateixa Guerra Civil, la dictadura franquista i els primers anys de la recuperació democràtica. En aquest àmbit s’hi explica que la majoria de fosses comunes existents a Catalunya son de soldats republicans i de civils represaliats per la dictadura, condemnats a mort, afusellats i enterrats als cementiris de les quatre capitals catalanes.

L’actualitat

El segon àmbit es focalitza en la tasca que ha fet la Generalitat de Catalunya a partir del segle XXI, quan hi va haver una demanda social perquè s’actués en les fosses comunes de soldats o de represaliats per la dictadura. Des de l’any 2003, amb la creació d’un Cens de persones desaparegudes, el Govern no ha deixat d’actuar, atenent un cens que augmenta cada any i reglamentant amb la Llei aprovada el 2009 com s’havia d’actuar per exhumar una fossa comuna. L’any 2017 destaquen dues accions que incentiven les actuacions en fosses: el Pla de fosses i el Programa d’identificació genètica. En aquest àmbit es faciliten amb xifres els resultats de totes aquests actuacions iniciades el 2003.

Relats familiars

L’àmbit tercer focalitza tota l’atenció en les famílies, que són les protagonistes de l’exposició i de les polítiques públiques sobre fosses comunes a Catalunya. S’hi exposa el cas de tres desapareguts als que les respectives famílies van cercar després de la guerra i ja en el present, inscrivint el seu familiar al Cens de de persones desaparegudes. Son les famílies de Ferran Cabeceran Marginet, la de Marcos Andrés Latorre, i la de Josep Aubeso Rovira. S'hi mostra la documentació i informació que les famílies conservaven i que ha servit perquè s’estigui intentant localitzar on van morir o obtenir més informació de la que es tenia fins ara. 

Una fossa comuna

Al centre de l’exposició es mostra la recreació d'una fossa comuna excavada a través d’una gran fotografia arran de terra, envoltada de diversos objectes personals que s’han trobat en les fosses comunes de Catalunya. Aquests objectes van acompanyats de testimonis extrets de dietaris de soldats que van participar en la guerra, escrivint impressions i situacions que ajuden a evocar l’objecte en el seu context.

La metodologia científica

Al cinquè àmbit es mostra la metodologia científica que s’aplica per excavar una fossa i exhumar les restes òssies. L’àmbit es complementa amb un audiovisual en què s’exposa el desenvolupament tècnic per part dels professionals i científics mitjançant petites càpsules.  

La fossa comuna de Santa Magdalena de Móra d'Ebre

Al sisè i últim àmbit s’explica, amb fotografies de Llorenç Herrera Altés (Batea, 1948), la fossa del mas de Santa Magdalena, descoberta arran de l’estudi de geolocalització l’any 2016. la posterior excavació, iniciada el 14 de desembre de 2020, va acabar localitzant 64 rases, d’on s'han recuperat 177 individus. La magnitud dels resultats l'ha convertit en la fossa més gran que s'ha obert a Catalunya.


 

Vinculades a l’exposició s’han programat les següents activitats:

Conferència «El cas de Cipriano Martos, una recerca arqueològica i antropològica». A càrrec de Francesc Florensa Puchol, arqueòleg i de la Dra. Núria Armentano, antropòloga.

Quan:13/12/23 a les 18h

On: Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca, raval Santa Anna, 59. Reus.

Accés: Lliure i gratuït fins a completar aforo.


 

Ruta històrica sobre els espais vinculats a la figura de Cipriano Martos al municipi de Reus.

Quan: 16/12/23 i el 13/01/24 a les 11h.

On: Inici de la ruta, plaça Abat Oliva, final de la ruta, Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca. Recorregut total, 2.20 km.

Accés: Gratuït amb reserva prèvia a https://www.museudereus.cat/ i al Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca.

L’exposició romandrà oberta fins el 13 de gener de 2024. L’accés és gratuït de dimarts a dissabte, de 10 a 14 i de 17 a 20 hores.

 

Comissariat:

Queralt Solé Barjau

calendar

Dades:


Museu Salvador Vilaseca

Altres exposicions

Consulta el nostre

ARXIU FOTOGRÀFIC

El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d’un arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies, de les que en podeu consultar més de 45.000 clicant aquí.

Accedir a la fototeca
arxiu-foto

Col·laboradors