Biennals de cultura popular i tradicional de la Federació Catalana de Fotografia
Molts cops, quan es fa referència a la cultura popular i tradicional, com a conjunt de formes de vida i pràctiques, llegat del passat, alhora que vigents en l’actualitat, ens centrem en la festa.
La festa és una manifestació cultura col·lectiva i oberta on tota comunitat es reconeix a ella mateixa i, alhora, es mostra als altres. La festa condensa actituds, expressa creences i mostra emocions. La festa és un temps de treball no productiu, d’esforç compartit i adreçat a l’experiència comuna. És referent d’identitat.
La festa genera imatges espectaculars però alhora propicia instants únics que reflecteixen la seva diversitat en la vivència de cada persona. La fotografia fixa un moment de la festa però transmet sensacions que permeten intuir experiències viscudes o contextos més amplis.
El Concurs Biennal de Fotografia de Cultura Popular i Tradicional Catalana fou impulsat, a partir de l’any 2000, per la Federació Catalana de Fotografia, amb el suport del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana –en l’actualitat, Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme– i l’exposició que presenta ara el Museu de Reus és una selecció de les fotografies presentades a la Biennal entre els anys 2000 i 2008.
La dansa i la imatgeria, les construccions humanes, els guarniments efímers, la música, el foc o la pirotècnia formen part del nostre univers festiu. També, però, els oficis i les formes de treball artesà, antany quotidianes i avui desplaçades per altres tecnologies, són mostrades, molts cops en context de festa, com a exemple i record d’una herència cultural.
El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d’un arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies, de les que en podeu consultar més de 45.000 clicant aquí.
Accedir a la fototeca