Aquesta setmana, el Museu Salvador Vilaseca ha rebut l’escultura Duna’s World II de l’artista barceloní Jaume Plensa.
Es parla molt dels processos de creació dels artistes. És conegut el discurs que Plensa fa de l’art com a conseqüència del seu amor per les idees i de com els materials no deixen de ser el suport que ajuda a construir el relat; que la tècnica i el material no son mai la finalitat. Però les seves obres son matèria, volum i espai. Unes obres que requereixen un treball coral de producció i de manipulació complex.
Es parla poc de la producció de les obres de gran format i molt poc del seu moviment. Duna va arribar dilluns, procedent del la Galeria Senda de Barcelona. Fer arribar des de Barcelona una obra com aquesta, de 900 kilograms, no és fàcil.
L’empresa Arterri va traslladar l’obra i, des del Museu Salvador Vilaseca, vàrem poder comprovar l’acurat tracte, per part d’aquests professionals especialistes en transport d’art, amb el qual l’obra de Plensa va ser instal·lada.
El propi Plensa ha manifestat que necessitem coses que ens uneixin sense cap funció útil i que la força de l’art és tota la part inútil que comporta, això que ell anomena riquesa per al nostre esperit.
Duna està feta en marbre l’any 2015. Representa un rostre femení i, com a molts dels retrats creats per Plensa a la seva llarga i internacional carrera artística, té els ulls tancats. Una proposta que invita al públic a mirar cap al món interior propi, en una posició de silenci i de reflexió.
Amb la cessió d'aquesta peça, propietat d'una col·lecció particular, Reus tindrà dues obres de Jaume Plensa. L'any 2003, l'escultor va realitzar Cos de llum, instal·lada a l'entrada de la Biblioteca Central Xavier Amoròs. Des de Museus de Reus us animen a descobrir Duna que romandrà exposada al vestíbul del Museu Salvador Vilaseca, obert de dimarts a dissabte de 10 a 14 i de 17 a 20 hores.