Ajuntament de Reus
Ara toca festa
Exposició

Ara toca festa

Ara toca festa
Exposició permanent Lloc: Museu de Reus - Plaça Llibertat

Ara toca festa

Exposició sobre el patrimoni festiu de la ciutat, és oberta a visites des del 2009, al Museu de Reus (plaça de la Llibertat)
Aquesta exposició vol fer viure i sentir les festes majors reusenques, més enllà dels dies de la seva celebració, al mateix temps que vol donar a conèixer els trets bàsics de la seva història, els seus components i els costums que en formen part.

L'exposició vol apropar els visitants a la festa amb tots els sentits: des de la recreació visual –amb prop de 200 fotografies, documentals de diferents èpoques i una recreació digital de la plaça del Mercadal, a la sonoritat de la festa, farcida de tonades tradicionals, sons i esclats pirotècnics. Vol donar a conèixer la gastronomia vinculada a les festes majors i possibilita al visitant tocar simbòlicament la festa, en un recorregut obert pels diferents àmbits de l'exposició, que no s'han de seguir necessàriament en un ordre determinat.

Ara toca festa  parla de la tradició de Sant Pere i la Mare de Déu de Misericòrdia com a patrons de la vila, la història de les festes i les solemnitats de caire religiòs o cívic que la ciutat celebrava. També dels actes –el foc de Sant Joan, el pregó, les completes, el migdia del 29 de juny, l'ofici, la professó de Sant Pere, l'Aplec Baix Camp, el correfoc o l'anada del seguici festiu al santuari de Misericòrdia. dels elements que la composen: els Gegants, els Nanos, la Mulassa, l'Àliga, els castells, els balls –de Bastons, de Prims, de Gitanes, de Mossèn Joan de Vic, de Cercolets,de Cavalets, de Galeres, de Valencians...– el Ball de Diables, el Carrasclet, el Drac, el Lleó, la Víbria, el Basilisc, el canó... Es mostra la bandera antiga de la ciutat, o alguns exemples de les medalles que lluien els regidors a la professó als segles XIX i XX, així com una selecció de programes i cartells de diverses èpoques.

Entre les peces que es poden veure a l'exposició hi ha una selecció dels mascles emprats per a muntar la Tronada en els segles XIX i XX, amb alguns estris emprats pels artesans pirotècnics per a la seva prepració. Destaquen especialment els gegants de Reus –vitxets, moros i indis– bastits al tombant dels segles XVIII i XIX, amb les estructures de fusta i els vestits més antics que es conserven. Amb motiu de la restauració que s'ha fet de les peces s'han fet visibles els ulls de vidre originals d'aquest gegants. També es poden veure els nanos originals de l'artista reusenc Modest Gené. Aquestes peces, que inspiren els nanos actuals, van ser fets el 1947 i substituïts posteriorment, a causa del seu pes, per les parelles actuals, fetes per David Constantí, el 1969. A l'exposició es poden veure vestits antics del ball de diables, algun de més de cent-cinquanta anys d'antigüetat i maces velles emprades a les festes.
 

Comissariat:

calendar

Dades:

Exposició permanent


On la puc visitar?

Museu d’Art i Història

Museu d’Art i Història

El Museu d’Art i Història, del Museu de Reus, ocupa els baixos de l'edifici número 13 de la plaça de la Llibertat. Fou inaugurat l’any 1961 –a partir d’un projecte de construcció endegat per la Caixa de Pensions– i declarat el 1962 “monumento histórico-artístico”. Aleshores acollia els materials d’etnologia, d’art i d’arqueologia del Museu Municipal. Actualment presenta diverses exposicions permanents, com Ara Toca Festa, sobre el patrimoni festiu reusenc, i L’elixir daurat, sobre la producció d’oli, així com les mostres Reus i els seus artistes (1850-1939)La col·lecció de taules gòtiques del llegat Antoni Pedrol Rius i El retaule de la Prioral, a més de l’exposició temporal de llarga durada Coses de Reus, un viatge de la vila a la ciutat.

El Museu de Reus preserva importants obres d’època medieval, amb una destacada col·lecció d’art gòtic, alhora que disposa d’un fons d'art contemporani vinculat al moviment artístic local dels anys 80 del segle XX. El fons del Museu d’Art i Història també destaca per la conservació d’una important representació d’obres de diferents artistes locals dels segles XIX  i XX i de renom internacional, com Marià Fortuny, Josep Tapiró, Josep Llovera o Joan Rebull.

Més informació sobre el Museu d'Art i Història

Enllaços d'interès

notebook

Guia virtual «Ara toca festa»

Anar a l’enllaç

Altres exposicions

Consulta el nostre

ARXIU FOTOGRÀFIC

El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d’un arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies, de les que en podeu consultar més de 45.000 clicant aquí.

Accedir a la fototeca
arxiu-foto

Col·laboradors