bank-phrom
13/04/2023

92è aniversari de la proclamació de la Segona República

 

El 14 d'abril de 1932 es va proclamar la Segona República, un nou règim polític democràtic que va substituir la monarquia d'Alfons XIII i el vell sistema de la Restauració.

plat1627reus

Estanislau Pedrola Rovira, va capturar les imatges de la proclamació de la Segona República a Reus.  Exiliat després de la Guerra Civil a França, es va incorporar a la resistència francesa prop de la zona ocupada pels alemanys. Va morir al camp de concentració nazi de Flossenbürg, Alemanya, l'any 1944.

 

La primera fotografia que us compartim avui, captada el 15 d'abril de 1931 mostra un bon grup de ciutadans, de totes les edats, que s'adrecen a la caserna de cavalleria (construïda a mitjan segle XVIII en el que avui és la plaça de la Llibertat) per a procedir al canvi de la bandera monàrquica per la republicana.

 

Vista parcial de la manifestació del 15 d'abril del 1931 al seu pas pel raval de Santa Anna


El 14 d’abril de 1931, Evarist Fàbregas i Pàmies va prendre possessió de l'alcaldia de Reus tot adreçant als assistents a l'acte oficial aquestes paraules: «Em faig càrrec de la vara d’autoritat de la ciutat en nom de la República catalana que ve a substituir el règim que fins ara ens ha ultratjat. Com a president de la Junta Revolucionària constituïda pels regidors que elegíreu el diumenge passat, proclamo la República i en nom d’ella us ofereixo la nostra autoritat per vetllar per l’ordre i la justícia, esperant de vosaltres que sabreu comportar-vos dignament per tal de consolidar el nou règim. Visca Reus! Visca Catalunya! Visca la República!».

Aquell mateix dia, la Junta Revolucionària municipal va publicar una proclama, adreçada "Al poble de Reus", en què –entre altres coses– expressava la seva confiança "en el seny, la cordura i la serenitat de la democràcia reusenca" i advertia que "tota violència, tot desordre innecessari, així com la propagació de rumors alarmants, seran considerats actes contra la República i seran severament sancionats". El missatge acabava així: "Poble de Reus: sigues digne de la República".

 


Col·laboradors