El cinema Monterrosa, situat al número 12 del raval de Jesús, va obrir al mes de gener de 1945. L’edifici, en la seva part exterior, és un exemple clar de l'arquitectura historicista i monumental de la postguerra.
Les tres grans portes d'accés permetien accedir a un espai distribuïdor diàfan, el vestíbul, on les taquilles estaven a la dreta, mentre que la part esquerra donava accés a les butaques de preferència. Al fons hi havia l’accés al pati de butaques. Aquest nou cinema comptava amb un equipament tecnològic més modern que els altres.
El cinema s’afegia, així, a la resta de sales i d’espais que a poc a poc van anar reobrint després de la guerra Civil (Sala Reus, Kursaal, Cinelandia) i també es van tornar a fer projeccions en els teatres Fortuny i Bartrina. El cinema Monumental, amb problemes econòmics, va ser l’únic que després de la guerra no va tornar a obrir. Més tard, a l’inici de la dècada dels cinquanta, es va inaugurar el cinema Avenida.
Centre de la Imatge Mas Iglesias Reus / Col·lecció Zaragoza Mercadé / Autor desconegut
«El Rosa» (com s’anomenava popularment) era gestionat per l’empresari Joaquim Oliva Mestre i va restar actiu durant quaranta anys. En aquella època va esdevenir una sala emblemàtica. Va apagar màquines i tancar portes el 5 de gener de 1985.