bank-phrom
05/01/2021

Juguem? L’oca, un passatemps tradicional

El juliol de 2020 va entrar al Museu de Reus aquest preciós joc de l’oca. El senyor Francesc Torrell Garreta, veí de Reus, va rebre el joc com a regal dels seus tiets als anys 40 del segle passat i, atesos la bellesa i l’antiguitat del joc, ha estat incorporat a la nostra col·lecció de joguines.

plat1627reus

L’origen del joc de l’oca és a la Grècia clàssica, des d’on es va expandir per la Mediterrània. Els grecs el practicaven com a joc per a esbrinar el futur, tot dibuixant al terra una figura amb 24 caselles (les lletres del alfabet grec en aquell moment) i deixant en cadascuna un gra o llavor de cereals. A la casella central se soltava un gall perquè anés picant els grans; amb les lletres de les caselles que l’animal menjava, es tractava de donar resposta a unes preguntes prèviament plantejades.


De joc cabalístic va evolucionar fins a passatemps infantil a l’aire lliure; l’objectiu era avançar per les caselles fins arribar a la central, que representava normalment un jardí o un estany.

Amb el temps, el traçat es traslladà en una estampa extensible sobre una taula. La Itàlia del Renaixement va donar-li forma, l’empremta va difondre’l arreu d’Europa i d’aquesta sort de carrera d’obstacles esportiva esdevingué un joc sedentari. Una de les edicions més antigues –catalogada per Joan Amades i datada al segle XVII– és la mallorquina, que comptava amb 141 caselles.

Si mirem enrere, tots i totes recordarem haver tingut per casa alguna  mena de joc de taula, durant la nostra infantesa. L’oca és un passatemps tradicional que sempre ha estat present i que ha sobreviscut, valent, a la batalla contra l'oci de les pantalles.

Una de les belleses dels jocs de taula és que, normalment, es juguen en grups –petits o grans–, ensems amb altres persones. Juguem?

 

Col·laboradors