bank-phrom
29/08/2022

L’ICOM aprova una nova definició de Museu

En el marc de la 26a Conferència General de l’ICOM (International Council of Museums) celebrada a Praga el passat 24 d’agost,  l’Assemblea General Extraordinària de l’ICOM va aprovar una nova definició de Museu.

plat1627reus

Centenars de professionals dels museus de 126 Comitès Nacionals d’arreu del món, després de 18 mesos de treball, han votat el nou text que diu: 

“Un museu és una institució permanent sense ànim de lucre i al servei de la societat que investiga, col·lecciona, conserva, interpreta i exposa el patrimoni material i immaterial. Oberts al públic, accessibles i inclusius, els museus fomenten la diversitat i la sostenibilitat. Treballen i es comuniquen de manera ètica, professional i amb la participació de les comunitats, oferint experiències variades per a l’educació, el gaudi, la reflexió i l’intercanvi de coneixements“.


A la definició es poden veure termes de l’antiga definició i de nous (en negreta), que han estat proposats i aprovats per la majoria de membres de la comissió. La nova definició presenta uns quants dels grans canvis en el paper dels museus, tot reconeixent la importància de la inclusió, la participació comunitària i la sostenibilitat. Durant l’Assemblea General Ordinària es va escollir també un nou president i la Junta Executiva. La nova Junta es reunirà en el seu moment per a establir els pròxims passos per a la implementació i l’adopció de la nova definició, en col·laboració amb el Comitè de l’ICOM per a la Definició de Museus.

A l’igual que amb el procés de revisió de la definició de Museu, la inclusió, la transparència i la participació romandran al cor d’aquesta nova etapa.

Tota la informació: ICOM approves a new museum definition i a http://revista.museologia.cat/ct/article/a-prop-sit-de-la-nova-definicio-de-museu-del-segle-xxi-197


Col·laboradors