Ajuntament de Reus
bank-phrom
28/10/2016

Les rifes de panellets i confitura a Reus

plat1627reus

 

Tots Sants i el dia de difunts, l'1 i 2 de novembre, són moments de record dels avantpassats. Costums com la visita als cementiris o la castanyada -que té els seus orígens en una celebració familiar que ha esdevingut més col·lectiva i lúdica-  són comuns arreu del país. A Reus, però, conserva com a tret específic les rifes de panellets i confitura que organitzen diverses entitats.

Aquesta pràctica arrela, al segle XIX, de la mà de les pastisseries i forns, que rifaven panellets, a la porta dels establiments o a la plaça del Mercadal. I de les societats culturals i recreatives que organitzaven rifes de plats de confitura i panellets, també d'ampolles de vi o licors, a les respectives seus socials. La forma de sorteig d'aquest productes es basava, com encara es fa avui, en l'aposta oral, sense butlletes. Els participants juguen a un número de l'1 al 20, mentre roden les vint boles en un bombo. El crit de: -...i va bola! anuncia l'extracció del número guanyador. Antigament, les societats organitzaven també la rifa d'un lot o ramellet, amb tota mena de productes de menjar, figures decoratives i, fins i tot, amb premis amb metàl·lic. Aquesta es feia mitjançant butlletes que es venien setmanes abans.

En l'actualitat, la rifa de confitura més concorreguda és la que té lloc a l'Orfeó Reusenc, amb una llarga tradició. També es manté la que organitza la Germandat de sant Isidre i santa Llúcia. En els últims anys, altres entitats han organitzat rifes i s'ha consolidat la que promou el Bou de Reus al Casal Despertaferro.

La fotografia d'Estanis Pedrola, de l'Arxiu Fotogràfic d'Antoni Zaragoza Mercadé (CIMIR) fou publicada a la  revista URBS i ens mostra l'ambient a la plaça del Mercadal.


Col·laboradors