bank-phrom
01/05/2020

Localitzada una joia castellera en imatges

plat1627reus

 

Al Centre de la Imatge Mas Iglesias hem localitzat unes imatges en moviment de l’actuació castellera realitzada durant la festa major de sant Pere de l’any 1947. Com veieu, tot i no tenir colla local en aquells anys, l’activitat castellera no hi faltava i les autoritats municipals contractaven majoritàriament les colles vallenques o la del Vendrell.

Actualment, trobar imatges en moviment de les diades castelleres és molt habitual. El cas, però, és que d’aquell dia 29 de juny de 1947 n’hem localitzat dues de diferents. La primera filmació la va fer Josep Romeu Clofent i mostra el moment en què la Muixerra (es tractava d’una de les colles dels Xiquets de Valls) aixecava el 4 de 8. Hem de pensar que en aquella època aquesta construcció i el 2 de 7 eren el sostre casteller. De fet, si llegim com s’anunciava aquella actuació al Diario Español del 20 de juny ens en podem fer una idea:

«Vienen llenos de entusiasmo y deseosos de dejar un grato recuerdo entre nosotros LOS “XIQUETS DE VALLS”.
En número de 100 individuos cómo mínimo se calcula que estará compuesta la “colla de castellaires” que nos visitará con motivo de la Fiesta Mayor. Tienen el propósito de efectuar una serie de arriesgadas “torres” nunca vistas en nuestra ciudad y han anunciado una emocionante “torre” sorpresa para el día en que efectuaran su exhibición frente al Ayuntamiento en la Plaza de España».

Les imatges que mostrem són importants per a l’època que recullen, però –a més– creiem que ens permeten reconèixer-hi un casteller dels importants, el Blanco. Ramon Barrufet Fàbregas (1882-1949) va ser casteller i cap de la Colla Nova dels Xiquets de Valls abans de la guerra civil. Després també va dirigir la Colla unificada i posteriorment la Muixerra. En tot cas, el Blanco sempre portava un mocador al cap, una característica per la qual intuïm que el podem reconèixer al costat esquerre de la pinya.  

Al setmanari vallenc Juventud, del 5 de juliol, hi trobem la valoració d’aquella actuació:

«El lunes, como habíamos anunciado “La Muxerra” [sic] actuó en Reus, consiguiendo uno de los éxitos y triunfos más rotundos.

El pueblo de Reus les siguió en todas sus exhibiciones, logrando en la que efectuó ante las autoridades, Exmo. y Rdmo. Sr. Cardenal, Capitán General de Catalunya, Gobernadores Militar y Civil de la Provincia, Alcalde de Reus y muchos otros, levantar entre clamorosas ovaciones, el “quatre de vuit” y el “dos de set”, entre otros, siendo además especialmente felicitados por todas las autoridades».

La segona filmació fa referència a aquestes altres actuacions que es van realitzar durant aquell dia, i que va gravar Josep Bové Borràs. Es tracta de dos castells petits, 3 de 5 i el 2 de 5 nets.

Aquestes imatges, però, són molt importants –fins i tot úniques–, ja que mostren els dos poms de dalt realitzats a l’antiga. Als dos castells s’hi veu l’aixecador col·locat i com l’enxaneta se l’hi posa sobre l’esquena i s’aixeca. Són aquestes construccions les que s’havien anunciat com «una emocionante “torre” sorpresa»?

Aquesta manera de coronar els castells és totalment anacrònica per l’època, atès que aquest sistema s’havia deixat d’utilitzar en algun moment de la segona meitat del segle XIX.

Inicialment, sembla que l’aixecador era l’encarregat de pujar sobre les espatlles a l’enxaneta que es posava dret i feia l’aleta. Per raons de seguretat, el pom de dalt es va anar modificant fins que l’aixecador es quedava acotxat i l’enxaneta l’hi passava per sobre fent l’aleta.

En tot cas, aquestes imatges en moviment ens permeten veure com s’haurien coronat els castells cent anys abans. Tota una joia.

 

Àlex Cervelló Salvadó
Doctor en història i tècnic de l’Institut Municipal Reus Cultura.

Aquí podeu veure les imatges de l'actuació castellera de 1947


Col·laboradors