bank-phrom
09/06/2017

Publicació d’un altre estudi sobre materials arqueològics conservats al Museu de Reus

plat1627reus

La Universitat de Lleida, amb el patrocini del Ministerio de Economía y Competividad, ha editat –com a segon número extra de la prestigiosa Revista d’Arqueologia de Ponent– el volum A Prehistoric copper mine in the North-East of the Iberian Peninsula: Solana Del Bepo (Ulldemolins, Tarragona), del qual són coautors i coeditors Núria Rafel Fontanals, Ignacio Soriano i Selina Delgado-Raack i en què han col·laborat també Joan Carles Melgarejo i Draper, Aleu Andreazini i Sabaté, David Gómez-Gras i Ignacio Montero-Ruiz, investigadors relacionats amb les universitats de Lleida, de Barcelona o de l’Autònoma de Barcelona o amb el Consejo Superior de Investigaciones Científicas. El llibre, imprès a Lleida el passat mes de març, té 165 planes i nombroses il·lustracions en blanc i negre i en color.

El jaciment de la Solana del Bepo fou descobert l’any 1948 pel metge i prehistoriador reusenc Salvador Vilaseca Anguera, qui també donà a conèixer els resultats de les seves primeres recerques en la comunicació “Una Explotación Minera Prehistórica. La Solana del Bepo, de Ulldemolins”, presentada l’any 1955 al IV Congreso Arqueológico Nacional (celebrat a Burgos) i publicada el 1957 a les actes corresponents (editades a Saragossa).

El treball ara editat estudia amb detall i exhaustivitat els elements i indicis de l’explotació prehistòrica d’aquesta mina prioratí, tot contextualitzant-los amb altres jaciments de la mateixa comarca i les del Camp de Tarragona i la de la Conca de Barberà, especialment amb els de la coveta de l’Heura, de la cova C-H del Cingle Blanc, de la bòbila Casals i del Cau del Serra, que gaudeixen de datacions radiocarbòniques corresponents a les edats del Coure i del Bronze. D’especial interès museogràfic és el catàleg individualitzat de les maces, pics, percutors i altres instruments de pedra (vuitanta-dos en total) procedents de la Solana del Bepo i actualment conservats al Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca.

Jaume Massó


Col·laboradors