Ajuntament de Reus

Blog - Història

Les taules de Santa Úrsula i les onze mil verges i de Santa Tecla
17/01/2023 Art

Les taules de Santa Úrsula i les onze mil verges i de Santa Tecla

El Museu de Reus conserva, al seu fons, dues taules pintades a tremp, anònimes i datades al segle XVI, que formaven part d’un retaule de l’església parroquial de la Vilella Alta. La tasca de salvaguarda del patrimoni, sobretot religiós, que es va dur a terme per part del Govern de la Generalitat i per persones com el conservador del Museu, Pere Rius, va permetre la conservació i supervivència d’obres com aquestes que ara els mostrem, de gran nivell artístic, religiós i patrimonial. Val a dir que també tindria quelcom a veure, en la seva recuperació, l’artista Ramon Viñes –pintor de la mateixa localitat de la Vilella Alta, de qui també es conserva obra al Museu de Reus i autor, així mateix, d’alguns dels retrats que es troben exposats a la Galeria de Fills Il·lustres de l’Ajuntament de Reus—, qui recomanaria al Comitè Antifeixista de la Vilella Alta que no les cremessin durant la guerra Civil. El Comitè Antifeixista les lliurà a la Comissió del Patrimoni Artístic de la Generalitat de Catalunya, perquè es portessin a lloc segur i fou aquesta Comissió qui s’encarregaria de repartir el patrimoni artístic entre Tarragona i Reus, segons l'època històrica de les obres. Van anar cap a Tarragona les obres de patrimoni antic, romà, romànic i gòtic –pel tipus de museu que s'hi volia fer allí— i a Reus les obres posteriors, del renaixement i barroc. A partir d’uns rebuts signats per Pere Rius, conservador del Museu de Reus, dels objectes que es van dipositar a Reus el 7 de setembre de 1936, es diu que procedeixen de la Vilella Alta, dues taules laterals. De fet, en refereix un retaule i dues taules laterals, però després de la guerra el retaule fou l'únic que va retornar cap al seu lloc d'origen, mentre les taules van restar conservades al fons del Museu de Reus.

Llegir més
Joguines: tresors culturals, tresors emotius
11/01/2023 Etnografia

Joguines: tresors culturals, tresors emotius

La joguina és un testimoni de l’evolució de la societat. Els jocs preparen els infants per a la vida, a descobrir, a conèixer l’entorn i a integrar-se en la cultura. De fet, les joguines apropen al món de la fantasia infantil o són representacions en miniatura de la societat que en fa ús. Ens mostren les modes, diferents tècniques, materials comuns, els valors del moment, gustos o estètiques. Per aquesta raó, el Museu de Reus, entre els seus tresors, en disposa d’una variada col·lecció prou representativa.

Llegir més
La Confraria dels fadrins de Reus
13/12/2021 Història

La Confraria dels fadrins de Reus

Aquest desembre, i fins al gener, passat Reis, el Museu Salvador Vilaseca de Reus exposa un relleu en fusta, obra de Rafael Rocafort i Segimon Roura ―daurat, més tard, per Francesc Cervera―, que formava part del retaule encarregat l’any 1623 per la Confraria de Jesús, la dels fadrins, i es trobava a la prioral de Sant Pere. S’hi figura la representació del naixement de Jesús i l’adoració dels pastors.

Llegir més

Col·laboradors