Ajuntament de Reus
Imatge descriptiva de l'exposició 'Compartint una il·lusió. '
Exposició

Compartint una il·lusió.

Cent anys del CN Reus ‘Ploms’

Lloc:

Compartint una il·lusió.

Cent anys del CN Reus ‘Ploms’

Es diu que els nois que quedaven a Salou per anar a nedar, van conèixer Charles Pistor. Aquest venia a nedar allà els estius i hiverns. Ben aviat, el grup de joves va considerar-lo com a un mestre. Pistor, per la seva banda, en veure com nedaven, els va titllar de ‘ploms’. D’aquí el nom de l’entitat.

Amb el que podria semblar una anècdota divertida s’iniciava el camí cap a l’èxit del Club Natació Reus ‘Ploms’ que –tot just ara– ha celebrat els cent anys d’existència. Aquells joves que –pels volts de 1915– anaven a Salou per a nedar i practicar la gimnàstica, l’any 1918 es van animar a fundar un club a la ciutat. L’activitat del club a Salou, durant la dècada del 1920, fou molt intensa. L’any 1922 es va construir l’emblemàtica palanca de salts, amb una caseta plegable al costat perquè els socis s’hi poguessin canviar.
Cinc anys més tard, el 1927, es va construir el segon equipament. També es tractava d’una caseta a la platja, però aquesta vegada –a més de canviador– també s’utilitzava com a local social. Però desplaçar-se fins allí per a poder nedar –fos a l’estiu o a l’hivern– era un maldecap i, l’any 1930, s’inicià la construcció d’una piscina a Reus, la primera del sud de Catalunya, que va ser inaugurada el 1932.
El Reus ‘Ploms’ va ser el primer club de natació de la demarcació i l’impulsor de les federacions de natació catalana i espanyola. En poc temps, es va incrementar molt el nombre de socis i es van construir nous equipaments. L’activitat inicial fou la natació, però el 1928 es va incorporar l’atletisme; el 1931, el bàsquet; el 1934, el tennis, i el 1942, l’hoquei i el patinatge, fins arribar als divuit esports actuals.
La il·lusió d’aquells primers nedadors s’ha mantingut al llarg del temps, i així ho reflectien les paraules de la vicepresidenta esportiva del CN Reus ‘Ploms’, Iolanda Giménez, quan afirmava: Apostem aferrissadament per crear planter. Creiem en esportistes joves i federats que assoleixin els valors de l’esport: amistat, compromís i responsabilitat. En definitiva, assolir èxits esportius. Això no vol dir que només acceptem jugadors hàbils, volem a tothom. El principal és poder evolucionar i gaudir de l’esport. A més, som una gran família, molts socis ho són perquè tota la seva família ho ha estat. A tall d’anècdota, una de les sòcies més joves té tan sols dos mesos.
En aquesta mostra, trobareu un recorregut fotogràfic per les primeres dècades d’existència del club. Des de fotografies de les activitats realitzades a les platges de Salou, de l’aparició de noves seccions del club i de  la construcció i posada en marxa de nous equipaments –com les piscines o pistes diverses–, fins a imatges de les persones –tant d’atletes com d’aficionats– que han estat i són l’ànima i el veritable motor dels ‘Ploms’.
 

Plafó Ploms

Comissariat:

calendar

Dades:


Documents

Altres exposicions

Consulta el nostre

ARXIU FOTOGRÀFIC

El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d’un arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies, de les que en podeu consultar més de 45.000 clicant aquí.

Accedir a la fototeca
arxiu-foto

Col·laboradors