Ajuntament de Reus
bank-phrom
10/07/2024

Presentació de Kimeres

KIMERES és una proposta de ficció, amb la particularitat de que cadascun dels seus episodis es construeix a partir de diferents seqüències d’imatges aportades pels rics fons documentals (fílmics i fotogràfics) del nostre país. Aquesta és una de les poques condicions estilístiques que planteja la sèrie: la del reciclatge d’imatges d’arxiu.
 

plat1627reus

KIMERES és un format que neix arrel de la Crida de Projectes Culturals de 2022, plantejada conjuntament per 3Cat i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), depenent del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La proposta la presenta Un Capricho de Producciones de la mà del seu director creatiu, Santi Suárez-Baldrís.

Es tracta d’un projecte complex que ha requerit una tasca de recerca i de documentació́ ingent, que ha estat possible gràcies a la complicitat de tots els arxius implicats i a la generositat de molts dels propietaris dels fons, bona part dels quals han cedit gratuïtament les imatges al projecte.
En total, KIMERES utilitza imatges provinents de gairebé 30 arxius nacionals, comarcals i municipals, 7 arxius internacionals, 97 fons fílmics i fotogràfics i 6 arxius personals.
El departament de Documentació de 3Cat ha posat a disposició de la sèrie el seu arxiu audiovisual, creat fa 40 anys amb material propi i fons externs que s’han incorporat als llargs dels anys. En ser un programa basat totalment en material d’arxiu, la feina de documentació ha estat ingent, tant pel que fa al volum de contingut com pel temps que ha requerit la recerca de les imatges i la gestió dels seus drets.


La gènesi de KIMERES sorgeix d’una combinació de factors que he anat endreçant amb el temps. La primera ficció construïda sobre imatges d’arxiu que vaig veure era un curtmetratge sobre un aviador. Va ser en un Festival Memorimage de fa molts anys. Aquella pel·lícula em va impactar, no tant per la història en sí, sinó perquè era la primera vegada que veia aquella mena d’experiment audiovisual i em va fer ballar el cap: “Però, això... és veritat o és mentida?”.
L’experiència va quedar amagada en un racó de la memòria fins que va emergir fa un parell d’anys, durant el muntatge d’un documental sobre la infància del poeta Gabriel Ferrater. Es dona la circumstància que, a tot estirar, hi ha una vintena d’imatges d’ell en aquesta època, i jo havia de fer tota una pel·lícula... El millor que se’m va acudir va ser recórrer a imatges d’arxiu que “poguessin ser” de Ferrater encara que, en realitat, no ho fossin. I, mentre era a la sala de muntatge, vaig pensar: “Amb aquest material, podria estar explicant qualsevol història, encara que fos inventada... Per què no?”.
KIMERES no és el primer projecte que fem amb imatges d’arxiu a Un Capricho de Producciones. De fet, hi tenim la mà trencada: “El Gran Vol” (2015, Carolina Astudillo), “Els Nens de la Jungla” (2016, Santi Suárez-Baldrís), “Ainhoa. Aquesta no sóc jo” (2018, Carolina Astudillo)... Però sí que és el primer en format de sèrie de ficció per a televisió. Una quimera feta realitat. I això, en els temps que corren, ja és molt. Gràcies a tot l’equip per fer-ho possible.

Trailer promocional


Artistes implicats:

Pep Bras: Guionista tot terreny amb més de 30 anys d'experiència. Ha escrit guions per a gent tan diversa com Andreu Buenafuente, Julia Otero, Isabel Coixet, Santiago Segura o Isabel Gemio. És el guionista i director de l’episodi “L’àlien i l’imbècil”.
David Verdaguer: És un dels actors amb més prestigi del panorama cinematogràfic i teatral actual. Compta amb dos premis Gaudí, a més d’altres reconeixements a la seva feina. Protagonitza l’episodi “L’àlien i l’imbècil”.
Natza Farré: Actualment, presenta el programa “Està Passant” i produeix i escriu el podcast “El Nou Paradigma”, juntament amb la humorista Judit Martín. Farré es guionista, escriptora i comunicadora, i responsable de l’episodi “Una altra història”.
Alberto Marini: És un reputat guionista i creador de sèries per a televisió (“La Unidad”, “La Unidad Kabul”). A més, ha escrit diversos llargmetratges i ha dirigit el film de terror “Summer Camp”. Marini és el guionista i director de l’episodi “La llegenda fosca dels castells”.
Jaume Balagueró: És un dels directors més internacionals de la nostra cinematografia. Va crear, juntament amb Paco Plaza, la saga de terror “REC”. El seu darrer llargmetratge és “Venus”, estrenat al Festival de Toronto. Balagueró fa de narrador a l’episodi “La llegenda fosca dels castells”.
Fernanda Rossi: És una reputada guionista, habitual als grans festivals dels Estats Units. D’origen argentí, Rossi resideix a Barcelona i va presentar el seu primer llarg com a directora al Festival de Málaga 2022. Ha escrit i dirigit l’episodi “Okupes!”.

IMG-20230926-192725

 

Mònica Pérez: És una de les actrius catalanes amb més comèdia del panorama televisiu i teatral del país. Al seu currículum, hi destaquen títols com ‘Buenafuente’, ‘Homo Zapping’, ‘La que se avecina’, ‘Escape Room’ o ‘Una Nit d’Òpera’. A KIMERES, hi protagonitza l’episodi “Okupes!”.
Jordi Ríos: Un altre dels grans nomes de l’escena humorística catalana. És un actor habitual a ‘Polònia’, però també ha participat en programes com ‘Una Altra Cosa’, ‘Homo Zapping’, ‘Buenafuente’ o ‘Crackòvia’. Protagonitza l’episodi “Okupes!”
Liliana Torres: Directora de cinema. L’any 2013 va estrenar el seu primer llargmetratge, ‘Family Tour’. Des de llavors, ja ha dirigit quatre pel·lícules més. La darrera, s’estrenarà l’any 2024 amb el títol de ‘Mamífera’, protagonitzada per Maria Rodríguez i Enric Auquer. Torres ha escrit i dirigit l’episodi “La ciutat no era verge”.
Georgina Llauradó: És una experimentada actriu de teatre que ha participat en muntatges com ‘La Plaça del Diamant’, amb direcció de Paco Mir. També es membre fundadora de la companyia reusenca Les Artistes Locals. Interpreta a la narradora de l’episodi “La ciutat no era verge”.
Vicenta N’Dongo: Actriu catalana. L’any 2024 s’estrenarà la seva darrera pel·lícula. ‘El Salto’, dirigida per Benito Zambrano. En televisió, se l’ha pogut veure a l’exitosa sèrie ‘La Mesías’, creada pels Javis. És una de les veus de la Intel·ligència Artificial de l’episodi “La consciència”.
Santi Suárez-Baldrís: Guionista, director i una de les veus de l’episodi “La consciència”. L’any 2024, ha estrenat el seu primer llargmetratge documental ‘In Memoriam Biel’ al presitigiós festival de cinema documental de Tessalònica.

00001

Col·laboradors